• Advent i Vaxholm
    Vintertid i Vaxholm
    Fotograf: Kent Billqvist
  • Ta en tur till Vaxholm på fredag kväll
    Ta en tur till Vaxholm
    Fotograf:
  • Norrhamnen
    Norrhamnen i Vaxholm
    Fotograf: Jesper Wahlström
  • Strömmingsrodd
    Strömmingsrodd
    Fotograf: Jesper Wahlström
  • Skärgårdsbåtens dag
    Destination Vaxholm
    Fotograf: Jesper Wahlström
  • Powerboat
    Vaxholms gästhamn
    Fotograf:
  • Vaxholms Kastell
    Skärgårdsupplevelser året runt
    Fotograf: Per Svedbeck
  • Tenöbadet
    Naturupplevelser i Vaxholm
    Fotograf: Jesper Wahlström

Vaxholms historia

Vaxholm fick stadsrättigheter 1647 men redan för tusen år sedan var området runt Vaxholm bebott.

Gamla trähus i Norrhamnen i Vaxholm

Fotograf Mikaela Lodén

Det fanns små byar på Bogesundslandet, Rindö och Resarö under vikingatiden. Vaxön började bebyggas under slutet av 1200-talet Vid 1500-talets mitt beslöt Gustav Vasa att det skulle byggas en fästning mellan Vaxön och Rindö för att försvara infarten till Stockholm. Sakta växte Vaxholms stad fram på Vaxön - mittemot fästningen. Fortfarande tronar Kastellet, den gamla fästningen, i sundet utanför byn. Ett besök där kastar dig tillbaka till tiden då Kastellet var som ett eget litet samhälle med höga militärer, soldater, officersfruar, pigor och fångar. Besökaren kan på Vaxholms fästningsmuseum genom uppbyggda miljöer, modeller och montrar, följa skärgårdsförsvaret under 500 år.

Huvudsysslan för Vaxholmsborna i slutet på 1800-talet var fisket. Den färska Vaxholmsströmmingen var mycket populär inne i Stockholm. Den var inte saltad utan dagsfärsk. Den roddes in varje morgon till salutorget i Stockholm och blev därför mycket eftersökt. Man rodde långa sträckor för att plocka upp denna strömming, ibland ända ut till Sandhamn. Än idag är Vaxholm känt för Vaxholmsströmming – en delikatess som fortfarande serveras på Vaxholms krogar. Kom och avnjut den på plats!

Under slutet av 1860-talet och en bit in på 1900-talet blomstrade badortslivet i Vaxholm. Burgna stockholmare sökte sig hit för den friska luftens skull. Stockholm hade en osund miljö med stinkande avlopp och ingen sophämtning, så man flydde till Vaxholm. Staden kunde erbjuda flera slags bad i kallbadhus, varmbadhus och bad i ett kombinerat salt- malt- ång- och gyttjebad. Dessutom fanns Rindöbaden där man hade Europas mest mineralrika vatten. Vaxholm blev centrum för sommargäster.

I Vaxholm kan du idag njuta av båtlivet, en genuin bebyggelse med snickarglädje och punschverandor samt folkliv i en härlig blandning. Allt i en glittrande, generös skärgårdsmiljö. Prickar du rätt i almanackan kan du vara med om skärgårdsbåtens dag, strömmingsrodden, skärgårdsmarknad, julmarknad eller något annat av Vaxholms trevliga evenemang. Turistbyrån ger besked. Välkommen!

Senaste publicerad av: Mikaela Lodén

Datum: